Min Praktikplats!

Min praktikplats heter Rayito de sol och jag bòrjar kl. 9 - 13 pà torsdagar. Nàr jag kommer pà morgonen sà brukar det vara fòràldrar som làmnar sina barn och dà blir de lite ledsna. Det finns tvà avdelningar med en som de har 6 mànader - 2 àr och sà den andra finns det 2 àr - 4 àr. Jag har varit hos bàda tvà men just nu sà àr jag fòr det mesta med de yngsta barnen. De leker med sina leksaker (stora legobitar, mjukisdjur och bollar). Nàr alla barn har kommit sà fàr de velling, en del kan lyfta flaskan sjàlv medans de andra màste ha hjàlp. Efter de har àtit sà leker de igen som vanligt och personalen sjunger olika vissor som tex. imse vimse spindel mm. Det som jag tycker àr lite tràking àr att de inte har nàgra bòcker sà man kan inte làsa fòr dem. De leker fòr det mesta sjàlva och de andra barnen. Runt 12 tiden sà àter de lunch som àr nàgon gegga som de har blandat ihop, och till efteràtt sà fàr det àppelmos. Barnen fàr àta utanfòr deras lekrum eftersom de ska nattas direkt efter de har àtit och bytt om sig. Det tar lite tid att natta dem eftersom dety gàr en och en till toaletten, men nàr alla àr rena och klara sà ska de nattas och det brukar ta ca 10 -15 minuter. Nàr alla har somnat sà àr det dags fòr mig att gà hem och dà har man gjort sitt fòr dagen. Nu har man bara en gàng kvar pà praktiken och det àr den 6 maj. Lots of love//Joyce

Att lära sig ett nytt språk:

Att lära sig ett nytt språk är ungefär som att lära sig gå, först lär man sig att stå upp, ha hjälp av att hålla sig i någonting och sedan går man, sakta men säkert, och ibland rammlar man för att man inte har hittat balansen. Så är det med att lära sig ett nytt språk, det första steget man tar är nog att våga viffta med armarna och gästikulera framför ett par människor man man inte känner, sedan lär man sig att säga en del ord som kan vara till hjälp, till en början, och sedan går det bara uppför, men även om det går bra, så har vi ändå problem med gramatiken men människor verkar förstå oss. Tänk er själva, när ni skulle lära er engelska – det är precis samma sak. Förutom att här måste vi våga försöka och göra misstag för att bli förstådda, för annars kommer vi aldrig kunna komunicera med en människa. Att lära sig ett nytt språk är bra, inte bara roligt. Man behöver det kanske sen i arbetslivet, och jag menar, hur coolt låter det inte att få säga "jag kan prata tre språk"

/ En Chilensk puss på kinden, Natalie


gatuhundar

Jag har fått i uppgift att skriva om gatuhundarna här i Chile. Vilket jag tycker är ett jätte jobbigt ämne för jag är både rädd för hundarna men tycker samtidigt så synd om dem.
Redan den första dagen i Santiago möttes vi av de första hundarna på gatan. En del är helt skabbiga av löss, en del haltar, en del blöder och så är det de som är så himla söta. Man vill bara gå fram till dem och ge dem en macka eller bara klappa dem så de vet att det finns folk som gillar dem. Men samtidigt vill man inte närma sig de hundarna allt för mycket för tänk om de har rabies och så blir man biten. En i gruppen har redan varit utför det och nu förstår jag hur allvarigt det kan bli. Även fast det gick väldigt bra med tjejen som blev biten den här gången.
Här i Castro finns det också mycket gatuhundar. De flesta håller till på La Plaza (Torget, centrum) men så klart finns de överallt. De följer efter en och tiggar och om man väl har fått ögonkontakt med en hund känns det som att den aldrig kommer lämna en. Hundarna går även in i affärer och på caféer.
Folket här är dock väldigt dumma mot hundarna. De är vana men att hundarna springer och tiggar och de är väl trötta på det, så de slår hundarna och skriker på dem och kastar saker på dem. Det är hemskt att se.
Jag förstår inte varför folk går och köper dyra hundar för tusenlappar när man kan få en hur gullig söt hundvalp som hellst på gatan gratis?
/Maria.


Utflykt till Yutuy

Igår åkte hela gruppen plus Lotta och hennes familj,rektorerna och lite annat folk till ett ställe som hette Yutuy. Väl där fick vi se på skolan som fanns där, bara 9 elever i den skolan och läraren bor på skolan. Läraren samlade dessutom på väldigt mycket prylar och hela hans del av skolan påminde mycket om ett museum. Vi fick även gå upp till en utkiksplats, det var jobbigt! Vi bjöds på mat, grillat kött och vi hade väl alla olika åsikter om köttet, och till efterrätt blev det något som vi tyckte påminde väldigt mycket om äppelmos. Hela dagen var trevlig även
om regnet kanske inte var lika trevligt, men det var en bra dag.

En vistelse i Coucau

Igår var klassen på utflykt i Coucau. Det var inte en timmas utflykt som en del av oss hade räknat med, vi begav oss vid klockan två och var tillbaka i Castro vid halv åtta tiden igen. Coucau är verkligen ett fint ställe, dock känns det som världens ände. Här kommer några bilder från gårdagen, Med vänlig hälsning Natalie









Det bästa med Chiloé.

Jag tycker det bästa med Chiloé är helt klart den chilenska-skolan. Min klass på Liceo Galvarino är mycket trevliga och jag har oftast jätte kul på lektionerna, det är där jag har lärt mig de mesta spanskan jag kan.
Just nu vet jag att jag bara talar för mig själv, för det är endast jag(maria) och en till (miriam) som har valt att gå i skolorna i tre dar. De andra trivdes inte till 100 % så de går endast 2 dar i chilenska skolan. Om jag hade fått valt själv hade jag kunnat gå hela veckan i den skolan.
 I början kändes det jobbigt att komma till skolan för ingen vågade riktigt ta det första steget att prata med den nya tjejen, eller så märkte de kanske att jag inte var någon höjdare på spanskan. Men efter några dar började alla prata med mig och jag märkte att jag hade kommit i en underbar klass. De är mycket förstående över att jag inte är duktig på språket, eftersom det redan finns en annan elev där som inte kunde språket innan hon kom hit till klassen. Hon har varit i den klassen i 7 månader, och nu kan hon grym spanska. Så jag tror även det kom till en fördel till mig, för då vet de redan hur de ska bete sig.

Men jag måste även säga att det näst bästa med Chiloé är iallafall min "lillasyster" Cony! Hon har lärt mig den andra delen av spanskan som min klass inte har lärt mig. Utan henne hade det blivit mycket tuffare att bo här. Även hon är förstående och är inte rädd för att göra bort sig, så om det blir något missförstånd kan man bara skratta sig ur det. Det är jätte skönt. / Maria

Nätverket och människan på Chiloé

Mina närmaste på Chiloé är självklart de svenska eleverna men umgängeskretsen har ökat. Familjen jag bor med är väldigt snälla, generösa och skrattar mycket. Eftersom att detta är mina ord så är det väldigt olika om hur man trivs med familjen, jag hade den turen att hamna i en underbar familj som jag kommer närmare och närmare varje dag som går. Kompisar är svårare att hitta eftersom att det fortfarande är svårt för de flesta att konversera.
Man kan hitta nya vänner på gatan, i skolan och vid andra tillfället eftersom att alla är trevliga och hälsar men som sagt är det svårt att hålla upp pratet. Detta kommer att bli enklare ju längre tid vi är här.

De blir bara bättre och bättre!

Andrea


Affärerna i Castro.

Handeln här i Castro ser lite annorlunda ut än i Visby.
Affärerna är ganska små, men det finns mängder av kiosker överallt.
Det finns små butiker som säljer kött, fisk, bröd. frukt, grönsaker osv.
Sen finns det större affärer som säljer det mesta.

De säljs mycket vin i butikerna och har man fyllt 16 år så har man rätt att köpa både alkohol och cigaretter.
Öppettiderna är ungefär som hemma i Sverige de öppnar mellan 9 och 10 och stänger kl 21. Förutom Söndagar då är alla butiker stängda förutom en butik som ligger i Plaza. Det är centrum och det är där alla ungdomar hänger.
Det är gångavstånd till alla affärer och butiker i stan så man behöver inte ta buss.

Det finns fullt med restauranger i Castro och det är mycket billigt att äta ute. Jag har hört att det skall finnas en McDonald's också men jag har inte själv varit där ännu.
Det finns en stor marknad som min familj brukar besöka. Där säljer de allt möjligt potatis kött och fisk.
I min familj eldar vi med ved och det brukar komma en försäljare med en stor släpvagn full med ved. Han kör runt bland husen och tutar så får man säga till om man behöver.
Det finns även gatuförsäljare som säljer sina varor utomhus, det kan vara smycken men också mycket stickat i ull.

Love // Joyce

Praktik på röda korset

Varje måndag samlas ett gäng tanter med högt blodtryck på röda korset i Castro för att tillsammans sticka eller brodera kläder, filtar m.m. som går till välgörande ändamål t.ex. sjukhus och barnhem. Jag (Sara), Maria och Natalie tyckte att det kunde vara en bra idé att joina dem så att vi fick lära oss konsten att sticka och samtidigt öva upp vår spanska genom småprata med ett gäng glada tanter. Så i måndags eftermiddag gick vi till vår första dag som praktikanter på röda korset, och vi blev varmt välkomna av de pensionerade damerna och fick slå oss ner mitt bland dem. Vi alla tre fick en varsin personlig hjälptant och trots att vi hade lite problem med deras språk då de försökte lära ut så lärde vi oss förvånansvärt snabbt hur sticknålarna skulle hanteras. Under de två timmarna vi var där hann vi prata en hel del spanska, dricka kaffe och sticka några håliga centimeter. Även om det vi stickar inte kommer att bli användbart att ge bort som välgörenhetsgåvor (stackars barn som får mitt isåfall), så tror jag att vi kommer få flera trevliga måndagar med våra damer framöver.

/sara


Att Åka Kollektivt

I Castro kan man åka kollektivt på olika sätt, det finns bussar och taxi. Att åka är dessutom väldigt billigt, jag som bor utanför Castro betalar 400 pesos för att åka hem med en gul Colectivo och resan tar ca 5-10 minuter. Att åka en vanlig Colectivo inne i Castro kostar 350 pesos och du betalar samma precis vart än i staden du skall åka. Man måste bara se till att man tar rätt bil, att det är en Colectivo och inte en vanlig taxi för den kostar mer vilket är ganska självklart. Att åka Colectivo är billigt och man får dessutom dela bilen med andra personer. Bussarna i detta land har inte en tidtabell som hemma i Sverige, utan här kommer bussen när den vill och inte finns det en stoppknapp som hemma heller, utan här får man ställa sig upp när man vill gå av. Jag åker inte kollektivt så himla mycket, förutom när jag måste hem och min familj jobbar. Men det är enkelt och billigt. //Elin

Om skolan och klasskompisar

Nu blev det min tur att skriva ett litet inlägg. Skolan och ungdomarna är väldigt olika från skolan och ungdomarna i Sverige. Här är det att alla elever måste ha skoluniform(som Julia nämnde i ett tidigare inlägg), man får inte gå ut på rasterna och man måste ställa sig upp när läraren kommer in i klassrummet och man får inte sätta sig ner innan läraren säger till. Det som förvånar mig mest är att eleverna på lektionerna inte har någon respekt alls för läraren. I korridorerna respekterar man lärarna men när det är dags för lektion lyssnar elverna på musik, pratar, skrattar och inte alls visar något interesse för att lära sig.

Det man måste ha överseende med är att att ungdomarna har det svårare hemma och gör att de inte orkar att ta sig igenom dagarna. Ungdomarna här har även inte samma tålamod med att lära oss spanska som familjerna har som vi bor med.

Trots detta är alla väldigt trevliga och vill lära känna oss.

Andrea


Sammanfattning!


Sammanfattning:

Det har nu gått ett x- antal veckor för oss elever som har rest till Chiloé. Vi har nu hunnit bott in oss i våra familjer, gått i skolan, varit på praktiken, och en del har skaffat sig aktiviteter och andra har fått umgänge. Det är ungefär som hemma i Sverige förutom ett par undantag: skolan är annorlunda, landet är inte det samma, man pratar ett annat språk och familjen är inte ens vanliga familj.

 

Jag kan bara skriva för mig själv, men jag tror att en del av oss trivs här, andra trivs kanske mindre bra, men vi alla är på resande fot, och det är olika för alla då vi inte bor i samma familj, går i olika skolor, och har olika umgänge som intressen.

 

Jag tänkte dra schema för er som läser, så ni har koll på vad era elever/ barn har för sig här (kom även ihåg att detta är olika från skola till skola):

Måndagar: först är det skola från 08:00 – 01:00 där efter börjar Lottas lektion vid 02:15 – 17:00

Tisdagar: är detsamma som Måndagarna

Onsdagar: först är det skola från 08:00 – 01:00 där efter börjar en lektion vid 02:15 med Mario. Han är lärare för oss i Spanska. Den lektionen slutar vid 17:15

Torsdagar: Då är det praktik för många utav oss, en del har praktik på Röda Korsett på Måndagar och andra har på Torsdagar på dagis runt om i Castro. Dagistiderna börjar vid 09:00 – 01:00 där efter har man ”fritt” och ibland har vi en träff med Lotta – bara för att umgås vi Svenskar.

Fredagar: Då har vi lektion med Mario hela dagen. Lektionen börjar vid 09:45 (om jag minns rätt) och slutar någon gång vid lunchtid.

 

När man är på resande fot som vi alla faktiskt är, så är det mycket att ta in, som språket och andra saker som man behöver lära sig för att ”passa” in i ett sådant här land. Det är mycket frågor, och andra saker som är både jobbiga och intressanta. Men sådant tror jag att man lär sig med tiden. En del elever vill inte resa hem, då de har vant sig så bra vid detta land.

 

Vi lever som vilken elev som helst här, går upp på morgonen, drar på oss skoluniformen och går iväg till skolan, går hem och äter lunch och går tillbaka till skolan. En del elever som har sina liv i Castro från början kan gå från 08:00 på morgonen till 19:00 på kvällen. Det är långa dagar, och jag tackar gud för att vi inte har så i Sverige.

 

Men liven rullar på här som vanligt, och jag kan säga för mig själv att jag tycker om detta jätte mycket! Kom även ihåg att jag skriver för mig själv, och inte talar för någon annan. Det här är mina ord, som jag känner passar mig. Med vänlig hälsning Natalie


Samhället Castro

Varje morgon tar jag (Pernilla) och Andrea bussen till vår skola som ligger en bit längre bort. När vi går till bussen på morgonen är det ganska kallt men vi tänker oss noga för och tar inte på oss för mycket kläder eftersom vi vet att inom loppet av några timmar kan det bli jättevarmt. Vi står vid busshållsplatsen och väntar tillsammans med andra skoluniformsklädda ungdomar. Vi nickar lite igenkännande när vi står och huttrar för att det är så kallt. Bussen kommer skulpande framåt, vi kliver på, betalar 100 pesos (1,50 kr) och går in. Oftast får vi stå upp. Bussen är liten men tar trots det på många passagerare. Beroende på vilken chaufför det är så ser bussen olika ut. Vissa är väldigt troende och överallt finns olika kristna symboler och det hänger bönehalsband här och var. Andra chaufförer verkar tro att ungdomarna är partysugna halv åtta på morgonen och har neonljus i hela främre delen av bussen. Ibland spelar dom så hög musik så man nästan får ont i huvudet, ibland är det tyst.

Vi åker ner för den branta backen Gamboa Alta och svänger vänster. Palafitosarna (hus på pålar) ser vi i alla möjliga olika färger. Vi åker över bron och sen upp för den långa backen. Det finns en annan backe, som är läskigt brant, men där får inte tyngre fordon köra så bussen tar den andra vägen. Det gör inget. Då får man se havet och dessutom är det under den här tiden som solen börjar gå upp. Om ni bara visste hur vackert det är.

När skolan är slut tar vi en taxi hem och äter. Taxisystemet är intressant här. Alla chaufförer verkar vara anställda av samma företag men de tjänar ändå pengar de kör in direkt i egen ficka. Dessutom är taxibilen deras, de har alltså köpt den personligen. När man hoppar in i en taxi betalar man drygt 7 kronor, var man än ska. Men tro inte att man sitter själv i bilen... Nej, chauffören stannar så fort någon vinkar vilket innebär att det kan sitta fyra människor som ska till fyra olika destinationer i samma bil. Intressant.

Vädret är knäppt. Ena sekunden regnar det, i nästa sekund är det så varmt så att jag måste hälla i mig vatten hela tiden. Oftast är det både regn och sol på samma dag.

Våra familjer slutar jobba runt sjutiden vilket innebär att vi äter kvällsfika därefter. I min familj, som består av en mamma, pappa och två barn, 6 år och ett halvår så stannar barnen vakna enda till elva tolv på kvällarna. För mig som svensk är det helknäppt, men jag förstår ju att föräldrarna vill hinna umgås med sina barn. Dessutom så matar dom barnen med socker hela tiden. Innan jag kom hit hade jag aldrig sätt ett barn under ett år som åt klubbor och glass, nu blir jag inte förvånad längre.

Jag önskar att ni kunde förstå hur det är att leva här, men det måste upplevas för att kunna förstås.



Här är en bild på mig och Andrea. Flickan till vänster är Andreas lillasyster och kvinnan till höger är min värdmamma och bebisen min värdsyster. Här firar vi påsk med att äta massa skaldjur och annat spännande.

Pernilla


Att fira påsk på Chiloe.

Påsk har alltid inneburit att tänka på jesus, men det är inte förens nu på senare år som man har börjat äta choklad och ställa till med kalas. Något påskris med fjädrar och utsmyckningar har jag inte skymtat till. Vi lever i ett katolskt land där jesus sätts i första hand. På långfredagen ska man lida, precis som jesus gjorde, man får heller inte äta rött kött. Vilket jag fick veta efter att jag blivit lurad till att äta empanadas med skaldjur i, uää. I Lördags kväll på påskafton  när jag och några andra gringas (deras ord för västerlänningar) strosade över la plaza var det ett stort arrangemang på utescenen, det fanns en projektor som visade bilder på 'JESUS CHRIST' och folk hade levande ljus och mindes jesus tillsammans, något som skulle kunna påminna om kvällsmässan vi har på påskafton hemma i Sverige. Ja mycket mer än det här vet jag inte, eftersom jag var ute på landet under större delen av påsken. Jag hoppas att ni där hemma har haft en bra påsk med en stor påskmiddag och allt som hör till.
Chao, Julia

RSS 2.0